GLOSAR de termeni stomatologici

Am introdus sectiunea "glosar de termeni stomatologici" din dorinta de a veni in intampinarea pacientilor dornici de a se informa corect cu privire la terminologia folosita in stomatologie si regasita deseori in planurile de tratament ce le sunt propuse. Fiecare domeniu are proprii lui termeni stiintifici care nu de fiecare data sunt corect intelesi de catre pacient. Dorim astfel sa dezvoltam un glosar de termeni stomatologici, explicat pe intelesul tuturor. Nu avem pretentia de a enunta definitii stiintifice complete, scopul fiind acela de a clarifica anumiti termeni folositi mai frecvent in cabinetul de medicina dentara.

Abces = colectie de puroi continuta intr-o cavitate neoformata, rezultand in principal din necroza unei zone tisulare, consecutiva inflamatiei.

Fatete dentare = sunt dispozitive medicale realizate dintr-un strat foarte subtire (0,2 - 0,8 mm) de ceramica sau composit. Pot fi realizate in cabinet (fatete directe) sau in laborator (fatete indirecte). Rolul fatetelor este (preponderent) estetic si rerstaurativ, de consolidare a dintelui. Se coleaza (aplica) pe suprafata dintelui cu ajutorul adezivilor dentari. Reprezinta dispozitive stomatologice minim invazive fiind foarte conservative cu tesutul dentar.

Odontectomie = manopera chirurgicala prin care se indeparteaza un dinte inclus in oasele maxilare, de cele mai multe ori molarul de minte sau caninul.

Profilaxia orala = ansamblu de mijloace destinate prevenirii aparitiei, propagarii sau agravarii bolilor. Profilaxia orala cuprinde: instructajul de periaj corect, detartrajul cu ultrasunete, sablarea dentara, ata dentara, dusul bucal, fluorizarea si sigilarea dintilor. Reprezinta cea mai eficienta si facila metoda de a avea o dantura sanatoasa.